Ziarul de Iași: Asociaţia Artis din Iaşi organizează a III-a ediţie a Festivalului CineCopilăria

Între 26 şi 28 aprilie, Casa de Cultură „Elisabeta Bostan” din Buhuşi va găzdui cea de-a III-a ediţie a Festivalului CineCopilăria de Elisabeta Bostan. Evenimentul dedicat întregii familii va cuprinde proiecţii de film, workshop-uri tematice, discuţii cu invitaţi speciali şi spectacole de teatru. Tinerii se pot înscrie la concursul de scurtmetraje cu tematica „Amintiri din copilărie”.

Anul acesta, tema festivalului este dedicată celebrării a 60 de ani de la lansarea filmului „Amintiri din copilărie”, regizat de Elisabeta Bostan. Acest film va fi inclus în programul festivalului, conturând direcţia ediţiei din 2024.

„Când vorbim despre regizoarea Elisabeta Bostan vorbim despre o moştenire impresionantă de capodopere cinematografice dedicate copiilor. După primele două ediţii ale proiectului, din 2022 şi 2023, ne-am dat seama că Buhuşiul este un oraş cu potenţial creativ mare. «CineCopilăria de Elisabeta Bostan» este proiectul care încă de la prima ediţie a avut un impact major în oraşul natal al regizoarei. Programul este gândit astfel încât oportunităţile oferite de festival pentru participarea la ateliere creative şi sesiuni educaţionale să creeze o bază solidă pentru dezvoltarea abilităţilor artistice şi intelectuale ale copiilor. Avem dovada ediţiilor anterioare, care au adunat peste 3.000 de spectatori. Copiii devin nu doar consumatori pasivi de conţinut, ci şi creatori şi gânditori critici”, a declarat coordonatorul proiectului „CineCopilăria de Elisabeta Bostan”, Andrei Giurgia.

S’Curte la „CineCopilăria de Elisabeta Bostan”

Pentru al doilea an consecutiv, va avea loc competiţia S’Curte la „CineCopilăria de Elisabeta Bostan”, un concurs de scurtmetraje cu tematica „Amintiri din copilărie”, adresat tinerilor cu vârsta cuprinsă între 14 şi 20 de ani. Înscrierile sunt deschise până pe 22 aprilie, iar câştigătorii vor fi desemnaţi de un juriu format din actori şi regizori invitaţi la festival. Regulamentul concursului poate fi consultat pe https://elisabetabostan.ro/concurs-scurte/.

 

Reguli de înscriere:

●       participanţii trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 14 şi 20 de ani;

●       conţinutul trebuie să fie original;

●       scurtmetrajele pot include actori, spaţii, dar acestea trebuie menţionate în descrierea videoclipului cu nume, prenume sau titlul locaţiei.

Condiţii tehnice:

●       video de maximum 10 minute;

●       producţia trebuie să fie însoţită de o scurtă descriere, titlu, realizatori;

●       producţia trebuie să respecte tema propusă: copilăria;

●       Vor fi acceptate producţii ce respectă minime cerinţe tehnice (peisaj, calitate video, sunet);

●       Fişierele vor fi trimise la adresa de mail artisong.iasi@gmail.com, prin link de transfer, format AVI sau MP4.

Despre Festivalul CineCopilăria

Festivalul CineCopilăria de Elisabeta Bostan este organizat de Asociaţia Artis din Iaşi şi Primăria Buhuşi, oraşul în care s-a născut regizoarea filmelor pentru copii, Elisabeta Bostan. Prima ediţie a festivalului s-a desfăşurat în perioada 5-6 martie 2022, când peste 1.500 de spectatori au (re)văzut filmele copilăriei la Casa de Cultură „Elisabeta Bostan” din Buhuşi, aceasta fiind inaugurată chiar în deschiderea festivalului.

Programul complet al ediţiei de anul acesta va fi anunţat pe site-ul www.elisabetabostan.ro şi pagina de facebook CineCopilăria. Intrarea la toate evenimentele din program este liberă.