DESPRE rEGIZOAREA FILMELOR PENTRU COPII
ELISABETA BOSTAN
DE CE ELISABETA BOSTAN
Are două mari pasiuni: copiii și cinematografia
Pe 1 martie 1931, în orașul Buhuși, județul Bacău, venea pe lume un copil care avea să fie, peste ani, un mare nume în cinematografia românească – Elisabeta Bostan.
A urmat studiile liceale în Piatra Neamț, la Colegiul „Calistrat Hogaș”. În formarea educațională a continuat studiile universitare, la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București, în perioada 1950 – 1954.
Din talentul și dedicarea pentru cinematografie a Elisabetei Bostan a luat naștere Puștiul, care a însemnat debutul în filmul artistic de ficțiune, în 1961.
În 1958, a debutat cu două scurtmetraje
Trei jocuri românești și Cloșca cu puii de aur
Regizoare și scenaristă, Elisabeta Bostan este mentorul câtorva zeci de generații de regizori români: Constantin Vaeni, Nae Caranfil, Radu Nicoară, Laurențiu Damian, Ovidiu Bose Paștină sau Marius Șopterean și mulți alții. Pentru filmele sale, a obţinut peste 40 de premii la cele mai importante festivaluri de film de atunci: Teheran, Tokyo, Kyoto, Madras, Montreal.
Pe parcursul a peste 50 de ani pe platourile de filmare și la catedră, Elisabeta Bostan a realizat 12 lungmetraje, 11 scurtmetraje, un serial TV și 11 filme documentare, iar în 2009 a primit Premiul Gopo pentru întreaga activitate.
Eroii de pe marele ecran
Multe generații au crescut cu aventurile lui Năică, eroul căruia i-a dat viață Elisabeta Bostan, în calitate de scenaristă și realizatoare a seriei de scurtmetraje dedicate popularului copil din satul românesc. De-a lungul carierei dedicate, colaborează cu scenarista Vasilica Istrate la filme de mare succes de public și de critică, precum: Tinerețe fără bătrânețe, Veronica, Veronica se întoarce, Mama, Saltimbancii, Un saltimbanc la Polul Nord, Promisiuni și Campioana.
De asemenea, Elisabeta Bostan este și realizatoare serialului de televiziune Fram.
CineMAiubit
A desfășurat, începând cu anul 1965, o susținută activitate didactică la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București, devenit după 1994 Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale”. A fost, timp de peste patru decenii, profesoară de specialitate la secția de regie film, șef de catedră și decan al Facultății de Film.
În acest context a luat naștere, în 1996, Festivalul Internațional de Film Studențesc „CineMAiubit”, care reunește an după an, la începutul lunii decembrie, producții ale unor școli de film de pe mai multe continente.
Nu e de mirare că este membru fondator al Uniunii Cineaștilor din România și a condus între 1993 și 1995 secția Regizorilor de film din cadrul UCIN, președinte al Centrului Național Român de Film pentru Tineret și membru al Centrului Internațional de Filme pentru Copii și Tineret.
RECUNOȘTINȚĂ INTERNAȚIONALĂ
Este ambasador al filmului românesc. De-a lungul carierei a fost membră în multe jurii internaționale. A primit, astfel, recunoașterea valorii filmelor sale, multipremiate în competiții de profil, desfășurate în Europa, Asia, America de Nord și de Sud, Australia. Președintă a juriilor la Festivalurile de Teatru de la Teheran, Moscova, Munchen, Milano ori Tomar (Portugalia).
De asemenea, ample retrospective ale filmelor sale au fost organizate în Japonia (Tokyo, Kyoto), India (Madras), Iran (Teheran) și Canada (Montreal).
A primit aproape șaizeci de premii naționale și internaționale, cărora, în 2009, li s-a alăturat și premiul Gopo pentru întreaga activitate. A primit aplauze și reverențe pentru admirabila operă cinematografică desfășurată de-a lungul unei jumătăți de secol.